dilluns, 29 d’abril del 2019

El Ball de morratxes de Malgrat: de ritual a patrimoni immaterial



El passat dissabte 27 d'abril vaig presentar una comunicació a la XIII Trobada d'entitats de recerca del Maresme, celebrada al Museu Arxiu de Cabrils i organitzada pel Col·lectiu El Bou i la Mula. Sempre és un plaer poder exposar el resultat d'una recerca i per a rematar-ho l'acollida i l'organització va estar molt encertada. Tot i que l'article no veurà la llum fins a la propera edició de les trobades, us deixo el resum de la meva comunicació.



El Ball de morratxes de Malgrat: de ritual a patrimoni immaterial

"Les primeres referències documentals de la compra de morratxes a Malgrat es localitzen en el Llibre de comptes de la Confraria del Roser de Malgrat (segles XVII-XIX).

 Les morratxes es documenten a finals del segle XVIII, durant l’administració dels anys 1795-1796, com un atribut associat al ball del Roser. Es tractava d’un ball protocol·lari que esdevenia el focus d’atenció del centre neuràlgic de la plaça malgratenca, apropiant-se de l’espai comunitari per tal d’exhibir una cerimònia, el traspàs de pabordes de la confraria, que el pas dels anys es va encarregar de transformar lleugerament en un ritual que prenia una funció diferent i que va esdevenir una tradició.

La recuperació de les danses tradicionals a càrrec dels esbarts dansaires va promoure una modulació de la seva funció, transformant lleugerament alguns aspectes coreogràfics i estètics. En aquest cas, si bé per un costat es va produir una folklorització d’aquest ritual, també va permetre la seva perpetuació en l’imaginari del costumari malgratenc, mantenint-lo com una icona de la identitat local.

L’estudi pretén justificar la inclusió del ball de morratxes dins el mapa de patrimoni immaterial local, resoldre el conflicte de la nomenclatura que se li assigna actualment, documentar la primera referència de la compra de morratxes com atribut del ball i, al mateix temps, constatar que existeix un buit documental per a completar la recerca exposada del principi històric que l’originà"


 
                                                   Fotografia cedida per Quico Gavara