dijous, 17 de gener del 2019

De Palamós al Teatre Tívoli de Barcelona: Retorn (1921), de Josep Sancho Marraco i Miquel Roger Crosa


El dia 6 de gener de 1922, al Teatre Carmen de Palamós hi hagué una gran expectació local i comarcal per assistir a la representació del drama líric Retorn, de l'escriptor local Miquel Roger Crosa i el compositor Josep Sancho Marraco. 

L'article que he publicat a la Revista Catalana de Musicologia desvetlla tot l'entramat d'aquesta obra, des de la seva creació fins a la seva representació a la capital catalana. 

Cal agrair que, quasi un segle després, els descendents d'alguns protagonistes d'aquell moment hagin rebut amb satisfacció la lectura d'aquestes ratlles, fet que m'ha encoratjat a continuar fent altres recerques amb l'objectiu d'acomplir un retorn social a aquells fets culturals, socials i musicals que van ser rellevants, per la qual cosa ha arribat als nostres dies.  

És per tot això que aquest article va especialment dedicat a la família de Miquel Roger i Crosa, escriptor de l'obra, i a la família Prats París, que sempre ha viscut amb la il·lusió que els va transmetre el protagonista vocal del drama, en Vicens Prats, de qui han perpetuat el seu bon cant i les anècdotes d'aquest record. 


 Platja de La Catifa, una de les escenes de l'obra. Dibuix de Rafael Masó