dimecres, 6 de desembre del 2017

L'obra de Mn. Fèlix Paradeda (1865-1936)

Acaba de veure la llum, tant sols fa uns dies, el llibre que tracta l'obra de Mn. Fèlix Paradeda. El fruit del seu llegat és prolífic i abasta diferents gèneres. Cal destacar la Monografia histórica de la villa de Palamós y sus alrededores i La vila de Malgrat i sos contorns. Apuntaments històrics, dos llibres que tracten la història local de les viles on va exercir de capellà. També a Malgrat és important el recull Proses i versos històrico-folklòric. A més, en el llibre s'hi recull una heterogènia obra devocional que conté una novena i diversos goigs. Cal afegir a aquesta producció la relació aproximada dels articles que va publicar a la premsa. 

M'he encarregat del capítol de l'obra devocional, fent un aparell crític que m'ha permès entrar de ple en la religiositat i la cultura popular de Malgrat de principis de segle, aprofundir en els goigs que va composar i relacionar els articles que es troben publicats a diferents periòdics. La sorpresa més gran va ser localitzar molts més articles dels que en un principi s'havien previst i la troballa de diversos pseudònims que utilitzava en alguns dels seus textos, fet que va engruixir el material que s'havia d'incloure en aquest apartat.
El llibre s'ha dut a terme conjuntament entre els Serveis d'arxiu de l'Ajuntament de Malgrat i de Palamós, amb la magnífica coordinació dels dos arxivers, en Josep Maria Crosas i la Carme Adroguer. El fet de conjuntar aquestes dues viles, que comparteixen el patrimoni literari de Mn. Fèlix en un mateix treball, m'ha permès participar amb els altres autors, en Joan Piña de Malgrat i en Gabriel Martín de Palamós. Del criteri lingüístic se n'ha encarregat en Joan Emili Roig, filòleg.

La mateixa notícia en altres blogs: 
https://quimgraupera.blogspot.com/2017/12/presentacio-malgrat-i-palamos-de-la.html
https://elmalgratenc.cat/2016/04/11/felix-paradeda-una-figura-maltractada/
http://www.serveiarxiumunicipalpalamos.cat/lobra-mn-felix-paradeda/